PROF. DR. SÜREYYA A. BEYZADEOĞLU' NUN “ŞİİRLE KONUŞAN BİR MİLLET” ADLI KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞİİRLE KONUŞAN BİR MİLLET

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süreyya A. Beyzâdeoğlu'nun “Şiirle Konuşan Bir Millet" adlı konferansı 7 Mart 2018 tarihinde Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, Osmanlı tarihinde padişahtan kapıcısına, hatta pazarcısına kadar hemen herkesin şiirle ilgilenip şiirle konuştuğunu, günümüzde şiirin biraz ihmâl edildiğini, o nedenle de bugün şiirimizi biraz olsun ihya etmek ve Türk şiirinin güzelliklerini paylaşmak adına bir araya geldiğimizi belirterek bütün katılımcılara teşekkür etti.

Prof. Dr. Süreyya A. Beyzâdeoğlu, yazılı ilk Türkçe metinlerden başlayarak günümüze kadar kaleme alınmış olan bütün şiirimizde, kültürümüzün çok güçlü yansımalarının bulunduğunu örnek mısralarla izah etti. Bu metinleri anlamanın günümüz için büyük önem taşıdığını, bu eserlerin hepsinin kendi dilimizle yazıldığını ve bugün de kolayca anlaşılması gerektiğini belirtti. Klasik Türk şiirinde yer alan mazmunların Türk inanç sisteminin, hayatın, ölümün, tarihin anlaşılabilmesi için bir anahtar niteliğinde olduğunu vurgulayarak yüzyıl yüzyıl Klasik Türk şiirimizden örnek beyitler okudu ve bu beyitleri ayrıntılı olarak açıkladı. Beyzâdeoğlu, "Bizim edebiyatımız bitmez. Ancak günümüzde süren kültür değişmelerinden dolayı gençliğimiz atasını, babasını, dedesini anlayamaz hale geldi; ancak ben anlayabilecekleri konusunda ümitvârım." diyerek sohbetini tamamladı.

Soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Süreyya A. Beyzâdeoğlu'na, Dekan Prof. Dr. Rıdvan Canım tarafından verilen teşekkür plaketi ve çiçek takdimiyle program sona erdi.

Bu içerik 09.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 191 kez okundu.